Hoe bak je een goed stuk vlees?

Vaak heeft entrecote of rib-eye een lekker dik stuk aangewassen vet aan de buitenkant. Dit is te herkennen aan de kleur van het vet. (TIP:) Dit vetje kan je zeer goed gebruiken om in te bakken! Geeft een goede smaak, en verbrand niet. Kortom “goede en gezonde vetten”.

wpid-20150629_122702.jpg

Simmentaler Entrecote met aangewassen vet

Voorbereiding.

Om te beginnen zorg je ervoor dat het vlees op kamer temperatuur is voordat je aan de slag gaat. Haal daarom je vlees rond de middag al uit de koelkast. (dit doe je omdat tijdens het aanbraden het vlees beter dicht schroeit en het van binnen niet te koud meer is) Je hoeft dus niet zo lang te wachten voor je vleesmaaltijd, de kern temperatuur is dan eerder bereikt.

Peper & zouten ervoor of erna?

Dit vind ik een persoonlijk stukje… Veel mensen zeggen erna omdat je dan geen vocht verliest. Maar als je het vlak voor het aanbraden doet, verlies je niets en krijg je een lekker kruidig jus-tje.

Aangewassen vet!

wpid-20150629_122916.jpg

Aangewassen vet eraf en in blokjes snijden

Bij het bakken gebruik je het buitenste vet. Dit vet is herkenbaar aan zijn kleur. Bij de verkoopwagen heb ik verteld/ aangewezen welk stuk vet geschikt is om in te bakken. Aangewassen vet verbrand niet snel en kan hoge temperaturen bereiken, pas hier dus mee op en zorg dat je geen vlam in de pan krijgt!

wpid-20150629_123257.jpg

Op matig vuur het vet laten smelten

Tijdens het verhitten merk je dat het vet gaat smelten. Laat het vuur niet 100% open staan maar doe dit gedoseerd. (50%/80%) Want zoals ik al eerder aan gaf worden er hoge temperaturen bereikt en dit kan gevaarlijk zijn.

 

wpid-20150629_123525.jpg

Verwen het vlees tijdens het aanbraden met lepels vet

Aanbraden.

Nu gaan we het stuk vlees aanbakken. Leg met een lepel het vlees in de pan. En schroei het vlees op hoge temperatuur aan (100%) tot hij aan beide kanten dichtgeschroeid is! Tijdens het schroeien continu bedruipen met het hete vet zodat het lekker sappig blijft.

Na garen…

Na het aanbraden verlaag je het vuur (50%/80%) afhankelijk van uw gasstel. Nu geef je de gewenste gaarheid aan. Duw regelmatig op het vlees, en als je dit veel oefent heb je geen kerntemperatuurmeter meer nodig maar doe je het puur op gevoel! Dan voel je of het vlees de gewenste gaarheid heeft bereikt! Hoe dikke het deel, hoe langer het na garen… (TIP:) Bij grote stukken is een kerntemperatuurmeter wel heel makkelijk! Zie ook de kerntemperaturen lijst hier op de site.

 

wpid-20150629_123828.jpg

Mes schuin tijdens het snijden

Als de gewenste gaarheid is bereikt laat je het vlees eerst rusten. (rol het vlees in een stuk alu-folie) de sappen kunnen zich nu goed verdelen…
(TIP:) Zet het mes schuin op het vlees om plakken te snijden! Op deze manier zit je goed op de draad.

 

Nu kan deze entrecote gegeten worden, en zul je merken dat het anders smaakt dan bereid in olie, boter of grillpan!! De Entrecote op de foto’s woog 450 gram en was 3 cm dik. Hij heeft totaal 7 minuten nodig gehad om te garen. daarna heb ik hem niet laten rusten, Ik kon helaas niet meer wachten.

Er is trouwens ook rund niervet te koop om in te bakken, dit voor als je geen vetrand aan het vlees hebt zitten! Dit kunt u aan de wagen bestellen!

EET SMAKELIJK!!