Ingrediënten (4-6 personen)

Hazenbout op klassieke wijze

Ingrediënten:Hazenbout

* 4 hazenbouten

* 1 grote ui

* 1 middelgrote winterwortel

* 1 plak knolselderij

* 10 jeneverbessen

* 1 kaneelstokje

* 125 gr. roomboter

* 1 eetlepel Dyon mosterd (scherpe mosterd)

* zout & zwarte peper

* 1/2 fles rode wijn

* 2 plakjes peperkoek

* 100 ml. zure room

 

Bereiding:

Pel de ui en snijd deze in dunne plakken. Schrap de winterwortel, was en snijd deze vervolgens in grove blokken. Schil de plak knolselderij en snijd deze eveneens in grove blokken. Smeer de hazenbouten in met de mosterd en leg ze vervolgens in een schaal, kom of kleine braadslee. breng hierop de groenten, laurierbladeren, jeneverbessen en het kaneelstokje aan. schenk hier de rode wijn overheen tot alle delen praktisch onderstaan. Dek het geheel met huishoudfolie af en plaats de schaal minimaal 12 uur in de koelkast.

Haal de bouten uit de marinade, dep ze droog met keukenpapier en kruiod ze aan beide kanten met peper en zout. Zet een braadpan op het vuur en doe de boter in de pan en laat deze ligt bruin worden. Braad de haas op hoog vuur alle zijde kort aan.

Voeg na het aanbraden de vooraf gezeefde marinade rustig toe aan de bouten en laat ze, in eerste instantie met de deksel op de pan, in +/- 1,5 / 2 uur gaar worden.

voeg na +/- 1.5 uur de in blokjes gesneden peperkoek toe en laat de saus indampen door de deksel van de pan te verwijderen.

voeg vlak voordat de bouten klaar zijn de zure room aan de saus toe en breng het geheel verder op smaak met peper en zout uit de molen.

serveer met rodekool, spruiten, stoofpeer, appels met kaneel en suiker uit de oven en aardappelpuree.